• Nejúspěšnější sportovci roku 2021 naši žáci

          • Gratulujeme oceněným žákům naší školy ze třídy 6.B Hugovi Macháčkovi, ze třídy 8.A Carle Bašistové a Viktorovi Linhartovi a ze třídy 9.A Kryštofovi Štípkovi za získání ocenění Nejúspěšnějšího sportovce roku 2021 v kategorii žactva a dorostu z Karlovarského kraje. Vyjadřujeme jim uznání za jejich vůli, nasazení a odhodlanost, díky které dosáhli tohoto úspěchu. Přejeme jim, aby jim i nadále sport přinášel především radost a další vynikající výsledky jako doposud. Mgr.Farkavcová 

          • Krajské kolo soutěže Finanční gramotnosti

          • V březnu a dubnu proběhlo krajské kolo soutěže ve Finanční gramotnosti, které se skládalo ze tří částí. Vědomostní test, vytvoření prezentace na dané téma, obhajoba prezentace online. Naše škole postoupila do krajského kola ve dvou kategorií, v I. kategorii pro 1. stupeň a v II. kategorii pro 2. stupeň. A dařilo se.

            V I. kategorii žáci Jan Benda, Tomáš Rödig a Michal Klement, všichni z 5. B, vyhráli krajské kolo a postoupili do celostátního kola. To se bude konat v pátek 29. dubna v budově České národní banky v Praze.

            Ve II. kategorii žáci Tomáš Uxa z 9. A a Jan Hruška a Eliška Černá z 9. B se umístili na velmi krásném 2. místě. Postup do finále jim unikl o pár bodů.

            Všem členům obou týmů velmi gratulujeme za dosažené výsledky a děkujeme za vzornou reprezentaci a postupujícím držíme palce ve finále v Praze. 

             

          • Návštěva Parlamentu ČR v Praze

          • Ve středu se žáci 9.B vydali na exkurzi do Parlamentu České republiky v Praze. Po několika odkladech díky koronaviru jsme tak mohli konečně navštívit budovu Thunovského paláce, který se nachází ve Sněmovní ulici na Malé Straně. Hlavní náplní návštěvy bylo seznámit se s historií Parlamentu ČR, s jeho úlohou ať již v minulosti, tak hlavně v současnosti. Exkurze začíná projekcí krátkého filmu o činnosti Poslanecké sněmovny v informačním středisku, které je umístěno na Malostranském náměstí. Následovala prohlídka významných prostor s výkladem, která zahrnuje návštěvu předsálí, galerie hostů v hlavním zasedacím sále a přilehlých prostor. Měli jsme také jediněčnou příležitost navštívit pozůstatky gotické sklepení paláce, jehož historie spadá až do 15. století.  Velkým zájmem se pak setkala u žáků prohlídka hlavního zasedacího sálu, kde nás doprovázela místopředsedkyně Poslanecké sněmovny paní Mgr. Jana Mračková Vildumetzová. Ujala se nás jako průvodkyně sálem a seznámila žáky s úlohou Parlamentu a každodenním chodem v něm. Celá exkurze byla velmi zajímavá a doufejme i poučná. Odpolední část návštěvy Prahy jsme pak strávili v jumparku na Zličíně.  

          • Ohlédnutí za kouzelnických představením

          • Dne 24. března navštívil školní družinu kouzelník Reno se svým programem. Dětem se vystoupení velmi líbilo a těší se na jeho další návštěvu. 
             

            Vychovatelé školní družiny 🙂

          • 2. ročník soutěže " O nejoriginálnější velikonoční vajíčko "

          • Milí žáci a přátelé naší školy, vyhlašujeme již 2. ročník velikonoční soutěže "O nejoriginálnější velikonoční vajíčko". Zúčastnit se může každý s jedním soutěžním dílem. Fotografie posílejte na: kreysova@zsruzovyvrch.eu, nezapomeňte k fotografii napsat jméno autora a třídu. Uzávěrka soutěže je v pondělí 18.4. ve 20.00 hodin.

          • Barevný týden

          • V týdnu od 28.3. do 1.4. proběhl na prvním stupni barevný týden. Každý den nás provázela jiná barva a s ní spojené různé výtvarné a pohybové aktivity. V pondělí byl modrý den zaměřený na vodu. V úterý nás obklopila žlutá barva, která nám připomněla slunce. Středa patřila zelené barvě, která pro nás znamená zem. Ve čtvrtek jsme všichni zčervenali a věnovali se bezpečnosti. Pátek jsem zakončili duhovým dnem. Velké díky patří dětem za zapojení do aktivit a obrovské díky patří třídním učitelkám, které si vymyslely aktivity ke každému dni barevného týdne. 

            Děkuji D.K.

          • Den otevřených dveří

          • Kouzelný Růžák

            Ve středu 23.3. si žáci 5., 6., a 8. tříd ve spolupráci s pedagogy připravili Den otevřených dveří. Bohatý program byl připravený pro každého, kdo k nám zavítal. 

            Už u vchodu bylo zřejmé, že to nebude jen tak obyčejný den. Hned za dveřmi vítaly návštěvníky pohádkové postavy, které je také provedly po Kouzelném Růžáku

            Na trase pavilonu 1. a 2. stupně byly otevřené dveře 15ti učeben. V každé z těchto místností byly prezentovány různé učební pomůcky a metody, které si mohl kdokoliv vyzkoušet. Účastník dostával za každý splněný úkol  paprsek na polepení papírové medaile a později také drobnou upomínku. 

            Nedá se říci, které stanoviště bylo nejúspěšnější, nejtěžší nebo nejjednodušší, protože všechna byla moc zajímavá a každé jiné. Putování školou umožnilo také setkání s vedením školy, ať už s panem ředitelem nebo paní zástupkyní, kteří odpovídali na všetečné dotazy. 

            Celé odpoledne bylo velmi úspěšné, poučné, ale i veselé, a tak se za rok opět všichni rádi uvidíme.

          • Nevšední a přitom vzácná návštěva školy

          • Dnes na odpolední vyučování dorazila vzácná návštěva, Karel Kovář. Tohle jméno neznalým nic neřekne, ale jeho přezdívky "Kovy" už možná ano. Youtuber "Kovy" si udělal čas a navštívili naší školu. Přesněji řečeno skupinu "deváťáků" při odpoledním doučování. Přítomní si mohli vyslechnout pár informací z oblasti youtuberského života, začátky, úspěchy, ale i neúspěchy youtuberů. Zabrouzdali jsme do oblasti finanční gramotnosti, do historie, nakousli oblast cestování. "Kovy" se také podělil o své osobní zážitky z dob, kdy se připravoval na přijímací zkoušky na střední školu, o své pocity při rozhodování o svém budoucím povolání. Probrali jsme i otázku současné zahraniční situace, jak se vyrovnat s informacemi doléhajícími na dnešní mládež. Jak vnímat všechny ty negativní zprávy. Zodpověděl i dotazy přítomných, ale i sám položil několik dotazů  dětem. Čas vymezený pro návštěvu rychle utekl a naše setkání jsme zakončili společným fotem. Chtěli bychom velmi poděkovat za návštěvu a snad někdy opět se budeme těšit na brzké shledání u nás ve škole.

          • Finanční gramotnost okresní kolo - kategorie I. a II.

          • V průběhu ledna proběhlo okresní kolo soutěže ve Finanční gramotnosti. Naše škole se zapojila do obou kategorii, tedy I. kategorie určena pro 1. stupeň a II. kategorie určena pro 2. stupeň. 

            V I. kategorii nás reprezentovali žáci Tomáš Rödig, Michal Klement a Jan Benda.

            V II. kategorii pak žáci Eliška Černá, Jan Hruška a Tomáš Uxa. 

            V obou kategorií naše družstva zvítězila a postoupila do krajského kola. Velmi gratulujeme všem žákům za vzornou reperezentaci školy.

            Krajské kolo je rozděleno do tří částí, ta první skončila včera, v pátek 11.3.

            V ní měla družstva I. kategorie vypracovat prezentace na přípravu, rozpočet, organizaci jakékoli olympiády. Družstva II. kategorie měla připravit prezentaci na organizaci, rozpočet,dopravu, ubytování školního výletu do zahranicčí v rámci EU a navíc natočit video z příprav prezentace. Oba týmy své úkoly včera zdárně poslaly hodnotící komisi.

            Nyní je po jarních prázdninách čeká druhá část, písemný test, ve kterém si ověří své znalosti z finanční gramotnosti.

            A hned začátkem dubna bude následovat třetí část přes TEAMS online obhajoba svých prácí - prezentací.

            Držíme palce.

          • St. Patrick’s Day

          • V rámci anglického jazyka jsme s žáky druhého stupně  oslavili irský svátek Den svatého Patrika. Žáci si vyzkoušeli tradiční soutěže, naučili se něco nového a dokonce  ochutnali speciální nápoj skřítka Leprikona. 

            Všem zúčastněným děkujeme a těšíme se příští rok :) 

            Mgr. Štěpánka Farkavcová, Mgr. Josef  Šrámek, Mgr. Jana Mikolášová, Mgr. Adéla Černá, Lucie Farrant 

             

          • Přírodovědný seminář - Mikroskopování s 1. stupněm

          • Šesťáci a sedmáci, kteří navštěvují přírodovědný seminář si do svých hodin pozvali postupně žáky z 2. až 5. ročníků. Během hodiny každému vysvětlili a ukázali, jak se mikroskopuje a jak se zapisuje protokol. Vyzkoušeli si tak roli učitele a mladší žáci si zase mohli prohlédnou např. klíště, blechu, jazyk hlemýždě nebo nohu pavouka.

          • Informace k zápisu do 1. třídy a přípravného ročníku

          • Vážení rodiče, vážení budoucí žáci,

            zápis do 1. tříd a přípravného ročníku proběhne ve dnech 1. a 2. dubna 2022 (pátek 14.00 - 17.00; sobota 9.00 - 11.00). Pro snazší průběh s administrativou jsme pro Vás připravili elektronickou přihlášku, kterou můžete vyplnit předem na odkazu ZDE . Zápis proběhne ve třídách 1. stupně, vstup do budovy bude možný hlavním vchodem, kde se Vás ujmou naši starší žáci.

            Společně se zápisem jsme pro Vás připravili související akce:

            23.3.2022 - den otevřených dveří

            2.4.2022 - sportovní a hravé dopoledne v tělocvičně a bazénu (nejen pro děti u zápisu)

          • Lyžařský výcvikový kurz - den 3.5 - 5

          •      Po jednodennní odmlce způsobené drsnými horskými podmínkami se hlásíme zpět z Krkonošského národního parku, kde jsme se již přehoupli do závěrečných hodin naší výpravy. Slunečné počasí vystřídal tuhý mráz, hustá hmla a vydatné sněžení. Když k tomu přidáme zvýšenou únavu kvadricepsů přední strany stehen spojenou s růstem nasjížděných kilometrů, regenerační přestávka byla nevyhnutelná. Ani tak se naši žáci v odpoledních hodinách nenudili, aktivní odpočinek totiž trávili přípravou večerního programu, který byl zaměřen na kulturní obohacení všech zúčastněných lyžařů. Nabídka vystoupení byla opravdu velice pestrá a mohli jsme tak vidět pohádky se šťastným koncem, filmovou parodii, dechberoucí taneční vystoupení s prvky akrobacie, politickou satiru a také hvězdnou pěchotu Krkonošské Superstar. Po aktivní regeneraci stehen bylo potřeba také ulevit smíchem namoženým bránicím, noční program završil se svým repertoárem tanečních discopecek dnes již fenomenální DJ Kryštof Trolejbus, který se postral o znovunamožení všech ostatních svalů.

                 Dnešní den se již nesl ve znamení příprav na některé z budoucích olympijských her. Peking za týden s největší pravděpodobností nestihneme, ale troufáme si říci, že následující oslava zimních sportů v Miláně bude zastoupena početným a kvalitním výběrem našich odchovanců. Třetímu nejlepšímu týmu pravděpodobně postačí účast jen na tribunách, ale jejich obrovský posun během tohoto týdne je obdivuhodný. 

                 Večerní hodiny patří rozloučení se s velmi vydařeným týdnem, který proběhl bez větších pádů, při kterých by bylo zapotřebí asistence horské služby. Nebředbíhejme ale, zítra se musíme rozloučit s místními svahy posledním dopoledním lyžováním a zakřiknout takto krásné skóre nechceme. V Královéhradeckém kraji sice kalamitní stav nenastal, ale připravené zásoby byly přesto spotřebovány, předpokládáme tedy, že nakládka autobusu proběhne bez větších problémů a očekávaný návrat do milované domoviny ve večerních hodinách bude bez prodlev.

            (ak)

          • Lyžařský výcvikový kurz - den 2.5

          •      Úterní lyžování v Peci pod Sněžkou bylo doprovázeno převážně jasným a slunečným počasím s ojedinělým výskytem mlhy, kterou ale rychle rozháněl slabý západní až severozápadní vítr o rychlosti 1 až 4 m/s. O něco rychlejší než vítr byli v dnešním výcvikovém dni naši vzorní žáci, kteří pozorně naslouchali instrukcím zkušených učitelů. Díky tomu se jejich výkony mohly posouvat do vyšších úrovní takřka z hodiny na hodinu. Nejlepší lyžaři dnes prozkoumali Krkonoše až do výšky 1 207 metrů nad hladinou moře, kde na sjezdovkách z Hnědého vrchu zdokonalovali svůj lyžařský um. Druzí nejlpeší z výpravy se dnes potulovali po Zahrádkách, občerstvení v podobě čestvého ovoce či zeleniny od místních usedlíku zde ale v tuto roční dobu hledali marně. Pochvalu si zaslouží také naši třetí nejlepší horalové, kteří ačkoli lyžařskou výstroj obuli poprvé teprve včera, tak dnes již bezbečně sbírali své první zkušenosti na vleku. Posouvání lyžařských dovedností v dalších dnech je nevyhnutelné a již se něj všichni těšíme.

            (ak)

          • Lyžařský výcvikový kurz - den 1.5

          •      Včerejším dnem jsme zahájili lyžařský výcvik žáků 7. a 8. tříd doplněný u zkušené lyžaře z 9. ročníku. Před samotným výjezdem jsme museli nafouknout nákladní prostor autobusu, jelikož zavazadla účastníků kurzu byla připravena i na několikatýdenní kalamitu. Samotná cesta na místo pobytu v Peci pod Sněžkou proběhla i přes nepříznivé povětrnostní podmínky v překvapivém pořádku. Po příjezdu k řece Úpě čekal všechny účastníky výšlap k Žižkovské boudě. Cesta je určena pro mírně pokročilé turisty a v prudkém stoupání je dlouhá půl druhého kilometru. Tento středně náročný výstup pro některé znamenal užití zvýšených dávek Ventolinu, ale po opětovném zprůchodnění dýchacích cest jsme se mohli ubytovat v malebné horské chatě umístěné přímo ve skiareálu. 

                 Druhý den dopoledne byl ve znamení rozdělování do družstev. Naše škola naštěstí disponuje nejlepšími lyžaři, druhými nejlepšími lyžaři a těmi, kteří jsou v řezání carvingového oblouku třetí nejlepší a najde se zde i pár kvalitních snowboardistů. Po vydatném obědě jsme se mohli konečně rozjezdit dle svých schopností a možností a pozvolně se tak připravit na zvyšující se náročnost sjezdů v budoucích dnech. 

            (ak) 

               

          • Astronomická olympiáda - školní kolo 6. a 7. ročníků

          • Podobně jako osmáci a deváťáci, tak i šesťáci a sedmáci měli možnost v rámci hodiny fyziky prověřit si znalosti týkající se astronomie. Školní kolo pro třídy 6. a 7. ročníku máme uzavřené a zde jsou výsledky. Do soutěže se zapojilo kolem 90 žáků. Do krajského kola postupují všichni, kdo dosáhli minimálně 20 bodů z 50 možných. Celkem z 6. a 7. tříd postoupilo 82 žáků. Umístění na prvních třech místech je následující:

             

            1.-2. místo        Pavel Hájek               7. A   

            1.-2. místo        Veronika Hornová     6. B    

            3.-4. místo        David Kucián             7. A

            3.-4. místo        Lukáš Molčík             7. A

             

            Všem účastníkům děkujeme za účast a gratulujeme k dosaženým výsledkům. 

    • Kontakty

      • Základní škola Karlovy Vary, Krušnohorská 11, příspěvková organizace
      • Základní škola Karlovy Vary, Krušnohorská 11, příspěvková organizace Krušnohorská 11 Karlovy Vary 36010 Czech Republic
      • IČO: 69979359
      • Ředitel školy: Mgr. Josef Šrámek (+420) 731 612 836 sramek@zsruzovyvrch.eu
      • Pedagogický zástupce ředitele: (+420) 731 612 837 Mgr. Lucie Tvrdková tvrdkova@zsruzovyvrch.eu Ekonomický zástupce ředitele: Ing. Zuzana Zátková (+420) 731 612 839 zatkova@zsruzovyvrch.eu
      • Webmaster: kucian@zsruzovyvrch.eu
      • Provozní doba sekretariátu: pondělí - pátek 7.30 - 15.30
      • E-mail školy: sekretariat@zsruzovyvrch.eu
      • Telefon školy: (+420) 731 612 837
      • Elektronická podatelna: E-mail: sekretariat@zsruzovyvvrch.eu DDS: p7tmmjw
      • Vedoucí kuchyně: Barbora Bryxová Telefon: 731 612 838 email: jidelna@zsruzovyvrch.eu
      • Správce obsahu: kucian@zsruzovyvrch.eu
    • Přihlášení